Több mint egy köbméter lejárt gyógyszert dobtak a Kolozsvárt ivóvízzel ellátó tározóba



Több mint egy köbméter lejárt gyógyszert dobtak a Kolozsvárt ivóvízzel ellátó Tarnica víztározóba. A Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóság szerdán leállíttatta a Szamos Vízügyi Társaság tarnicai vízbefogását.

A hatóságokat kedden riasztotta a Kolozs megyei védett területekért felelős hegyimentő szolgálat illetékese, aki a vízben úszó gyógyszeres dobozokra lett figyelmes.

Viorel Plesa főfelügyelő, a Környezetvédelmi Őrség Kolozs megyei felügyelőségének vezetője az MTI-nek elmondta: egy és két köbméter közötti az a gyógyszermennyiség, amit sikerült összegyűjteniük a tó partjáról és a vízből. A főfelügyelő valószínűsítette, hogy a tó partján haladó megyei útról egy gépkocsiból dobták ki a veszélyes hulladékot, amelynek egy része a meredek, erdős hegyoldalon begurulva a vízig jutott. Hozzátette: négy féle német gyártmányú, 2019-ben és 2020-ban lejárt gyógyszert találtak a helyszínen.

A főfelügyelő szerencsés körülménynek nevezte, hogy az összegyűjtött gyógyszerek műanyag fóliája sértetlen maradt, így a veszélyes hulladéknak csak a csomagolása érintkezett a tó vizével. Hozzátette: a vízügyi hatóság vízmintákat vett a tóból, de nem észlelte nyomát a gyógyszerszennyezésnek. Az ügyben nyomozás indult.

A Szamos Vízügyi Társaság a Meleg-Szamos víztározóiból látja el ivóvízzel Kolozs és Szilágy megye jelentős részét. A tarnicai vízbefogó ideiglenes lezárása után a vizet a Tarnica alatt fekvő melegszamosi víztározóból biztosítja.

A Környezetvédelmi Őrség 2020 májusától nemcsak bírságot róhat ki a szemetelőkre, hanem el is kobozhatja azt a járművet, amellyel hulladékot szállítanak. Az őrség szerdán közölte, hogy 30 ezer lej (2,25 millió forint) bírságot rótt ki, és el is kobozta azt a furgont, amellyel a székelyföldi Szentegyházán mintegy 2,5 tonna, autóbontóból származó hulladékot szállítottak kísérő dokumentumok nélkül.

Nyitókép: Unsplash

About The Author