Baltával vertek szét egy padot, táblákat rongáltak az első tavaszi „kirándulók”

„Egyre több értelmetlen rongálást láttunk már március elején” – írja a Magyar Madártani Egyesület, akik természetvédelmi területeken jártak.

Ismeretlenek tanösvény táblákat, padokat és egyéb eszközöket tettek tönkre. Egy padot a Kis-Sváb-hegyen baltával verték szét, és egy, a gyerekeknek szánt kis táblát is megrongáltak a Naplás-tónál.

A szemetelés is folytatódik, az edukáció, a figyelmeztető táblák és felhívások ellenére. „Sokszor azt halljuk, hogy miért nincs szemétgyűjtő ezeken a területeken. Ilyenkor az a kérdés merül fel, hogy aki kihozza a csomagolóanyagban a terméket, vajon a csomagolóanyagot miért a természetvédelmi területen kívánja otthagyni. A természetvédelmi terület funkciójához nem tartozik a lakossági hulladék összegyűjtése!” – írja az MME.

Szétvert pad a Kis-Sváb-hegyen

Az is probléma, hogy sokan nem tisztelik azt, hogy védett területen járnak, ahol szabályok vannak. Az Egyesület munkatársai is jelen voltak, amikor a Naplás-tó sűrű nádasába akart egy nagymama egy kislánnyal bemenni, illetve a Merzse-mocsár medrébe egy apa és fiai kezdtek el besétálni a figyelmeztető jelzés ellenére. A szakemberek mindkét esetben szóltak a sétálóknak, akik végül kijöttek a védett területről.


Az MME ezt kéri tőlünk:

„Arra kérünk mindenkit, hogy a védett területeken a táblákon jelzett szabályokat tartsák be, ne térjenek le a gyalogösvényekről, ezzel zavarva az éledő természetet. Egész tavasszal nagy nyomás várható a zöld területeinken, és ha szeretnénk, hogy ezek jövőre is ebben a formában fennmaradjanak, akkor tartsák tiszteletben a szabályokat! Kérjük a szülőket, hogy a gyerekeiket tájékoztassák a természetvédelmi területeken elvárható viselkedésről, ne hangoskodjanak. A természetvédelmi terület nem játszótér, ennek ellenére sokan annak, vagy éppen sportpályának gondolják.

Fotók: Moharos Zsolt, Lendvai Csaba, MME, Unsplash.com

About The Author