Élet a csemetekertben – oktatófilm kicsiknek és nagyoknak az erdőkről és az erdősítésről

Az erdők jelentőségéről, a fák fejlődéséről, a csemetekertekről és a fásításról mesél a gyerekeknek a látványos kisfilm. Most ingyen hozzáférhető.

Az erdők fontosságáról nem lehet eleget beszélni, főleg napjainkban, amikor a vízi és a szárazföldi ökoszisztémák egyaránt komoly hanyatláson mennek keresztül.

Az ‘Élet a csemetekertben’ című oktató kisfilmben az erdők jelentőségéről, és az egyes fák életútjáról, az erdők életében szerepet játszó erdőtelepítésről, valamint az erdészeti csemetekertekről hallhatnak a gyerekek. A filmet az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (EESZT) késztíttette el.

Nyelvezete és képi világa könnyen érthető a kisebbek számára is, és nagyon hasznos információkat tartalmaz.


A Sopron Média által jegyzett produkcióban Makk manó kalauzolja a kis nézőket az erdők világába. Megtudják a gyerekek, hogyan működik egy erdő élete, miként pótolják az elöregedett fákat, mennyi munka és szakértelem van egy csemete felnevelésében. Végigkövethetjük, miként lesz egy apró magból csemete, mi történik a csemetekertben, és hogyan kerülnek a növények az erdőbe annak érdekében, hogy hazánkban még nagyobb területet borítsanak be erdők.

Olyan részleteket is megosztanak a gyerekekkel, hogy a tölgy és a bükk nagyobb, érett magjait a földről gyűjtik be, míg a kisebb kőris és juhar magokat azelőtt szedik fel a telepítéshez, mielőtt szétszóródnának.

A szakirányú országos érdekképviseleti szervezet oktatófilmjét a pandémiás időszakra tekintettel online felületein ingyenesen elérhetővé tette, hogy a digitális oktatásban a környezetnevelés részeként a pedagógusok fel tudják használni.

Nyitókép: Annie Spratt/ Unsplash


About The Author