Évente 4,7 millió hektár erdő tűnik el a Földről

A mezőgazdasági területek növekedése az erdők folyamatos és állandóan fenntartott pusztulásához vezet. Az elmúlt tíz évben, a csökkenés ütemének jelentős lassulása mellett, évi 4,7 millió hektár erdő (Magyarország összes erdejének 2,5-szerese) tűnt el évente a Föld felszínéről. Március 21-én, az Erdők Világnapján erről is beszélnünk kell.

Tavaly a FAO 9 pontban számszerűsítette az erdőségek helyzetét. A jelentésből kiderül, hogy 2015 óta 10 millió hektár erdőt számoltak fel, míg az előző időszakban 12 millió hektár volt a veszteség. Vagyis bár az erdőirtás nem szűnt meg, mértéke csökkent. Számos, egyéb adat is van,  így például a globális erdőterületek 1990 óta 178 millió hektárral – egy Líbia nagyságú területtel – csökkentek, és az erdőségek közel harmadából elsődlegesen faanyagot és erdei melléktermékeket nyerünk ki. 

A jelentésből megtudjuk, a Földön 4,06 milliárd hektár erdő található, ami 0,52 hektár erdőt jelentene fejenként. A védett területen található erdők kiterjedését is mérték a szakemberek: az elmúlt 30 évben 191 millió hektárral nőtt ezen erdők nagysága – ezzel a teljes erdőterület 18%-a tartozik ide. A legnagyobb ilyen területek Dél-Amerikában találhatók. 

Ezek a tények 2021-ben:

*         A globális erdőterületek 1990 óta 178 millió hektárral – egy Líbia nagyságú területtel – csökkentek.

*         Az elmúlt évtizedben nőtt az erdőterületek mérete Ázsiában, Óceániában és Európában, míg az erdőcsökkenés mértéke Afrikában és Dél-Amerikában volt a legsúlyosabb.

*         Az erdőségek több mint felén (54%) öt ország osztozik: Brazília, Kanada, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok.

*         Az elsődleges erdőterületek kiterjedése 1,11 milliárd hektár.

*         Az erdőségek közel harmadából elsődlegesen faanyagot és erdei melléktermékeket nyerünk ki.

*         A talajjavításra és vízmegkötésre kijelölt erdők aránya emelkedőben van.

*         Az erdők nagy többsége (93%) természetes – a maradék telepített.

*         Az erdőterületek 73%-a állami tulajdon, de ennek aránya globálisan csökkenőben van 1990 óta a magántulajdonban lévő erdők javára.

*         Az erdők által megkötött szénkészletek csökkennek az erdőírtással párhuzamosan, ám a sűrűsége valamelyest nőtt az elmúlt 30 évben.

MTI Fotó: Balázs Attila

Az Amazonas az egyik legveszélyeztetettebb

Az erdőirtás egyik fókuszpontja az Amazonas. Az Amazonas déli régiójában lévő földterületek jórésze esőerdőkből termőföldekké alakult át, ami már most megváltoztatta a régió klímáját.

Az erdőirtásnak áldozatul esett földterületek felhasználása változatos, a tevékenységek a vidéki települések kistermelő gazdálkodásától a nagyüzemi árutermelésig terjedhetnek. Az Amazonas-medence déli részén található nagyüzemi gazdaságok több százezer hektár területen működnek.

A trópusi erdők vízszivattyúként működnek, vizet juttatnak a légkörbe. Úgy képzeljük el, hogy az esőerdők fái a kipárologás által vizet bocsátanak ki az atmoszférába. A légkörből visszatérő víz pedig eső formájában esik vissza az erdőbe. Mivel ez a folyamat energiát igényel, a felületi hőmérséklet csökkenését okozza.

A fák ennek a komplex rendszernek nagyon érzékeny elemei, és garantálják, hogy az erdő mindig magas páratartalmú legyen. Az Amazonas páratartalmának 50-80 százaléka az ökoszisztéma vízkörforgásában marad. Az erdők kiirtásakor a légkörbe visszatérő víz mennyisége csökken, a fel nem használt energia pedig hozzájárul a helyi hőmérséklet növekedéséhez.

Az Amazonas egykori erdőterületei ma magas százalékban mezőgazdasági célt látnak el

A 179 millió hektárnyi erdő csökkenése is azt mutatja, hogy a jelenlegi helyzetben már nem elég a degradáció megállítása, a káros folyamatokat vissza kell fordítani, amíg még lehet. Persze kérdés, mit lehet tenni, ha a gazdasági érdekek nem kívánják meg az erdők fenntartását.

„Az erdők szerepéről és hasznáról addig kell beszélnünk, amíg mindenki számára világos nem lesz, hogy 7,2 milliárd emberrel a Földön minden, a természettel kapcsolatos döntés egyúttal döntés a jövőről” – emeli ki az Országos Erdészeti Egyesület az Erdők Világnapja alkalmából.

Nyitókép: Annie Spratt / Unsplash

About The Author