Fejjel lefelé szerelik fel az oszlopkapcsolókat Székesfehérváron, így a madarak nem tudnak rászállni

Újabb hazai fejlesztéssel óvják a madarakat az áramvezetékektől. Egyelőre Székesfehérvár közelében figyelik a berendezés hatékonyságát.

Egy hagyományos eszközt alakítottak át a fejlesztők, amit a madarak nem tudnak úgy megközelíteni, hogy az sérülést okozhasson. A cél, hogy tovább csökkenjen az áramvezetékek miatt megsérülő madarak számát.

A szerkezet a villamos hálózaton nagy számban használt oszlopkapcsoló berendezés tovább fejlesztett változata: a hagyományoshoz képest „fejjel lefelé“ szerelik fel, így nem található rajta olyan pont, ahova le tudnának szállni a madarak.

„Gólyák, nagy- és kisebb testű ragadozómadarak, vércsék, ölyvek és sasok pihennek meg elsősorban ezeken az oszlopfőkön, az ő védelmükre gondolva született meg ez a fejlesztés. Közvetlenül mellettünk egy tájvédelmi körzet található, amely madárvédelmi szempontból kiemelt terület. Örömmel mondhatom, hogy a most felhelyezett, átalakított oszlopkapcsoló megoldáshoz nagy reményeket fűzünk, úgy látjuk ez az eddigi legjobb megoldás ezeknek a madaraknak a védelmében” – mondta Halász Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője.

Az E.ON munkatársai egy éven keresztül figyelik, hogy az új eszközök mennyire üzembiztosak, ellenállnak-e állnak az időjárásnak, és főleg, hogyan viszonyulnak hozzájuk a madarak. Az összegyűjtött tapasztalatok értékelése után döntenek arról, érdemes-e nagy számban alkalmazni a mostani fejlesztést. A berendezést először Székesfehérváron, illetve annak közelében, majd három helyszínen, a tiszántúli Hajdúszováton, a Fejér megyei Soponya, és március végétől a Baranya megyei Udvar község közelében tesztelik majd a Duna-Ipoly Park Igazgatóság (DINPI) és az E.ON munkatársai.

A tesztelés helyszínének kiválasztásakor egyebek mellett a környék madárvilágát vették figyelembe a szakemberek. Az új madárvédelmi megoldás tesztelését hosszas előkészületek, egyeztetések előzték meg.

„Több éves közös tervezőmunka, az egyes madárfajok viselkedését, szokásait figyelembe vevő módosítások és többszörös előtesztek eredménye a most felszerelt új oszlopkapcsoló család” – fűzte hozzá Farkas Richárd, az eszközt fejlesztő Kaposvári Villamossági Gyár kereskedelmi igazgatója.

Az energiacég tavaly nyáron a Hortobágyon kezdte meg egy másik, szintén a Kaposvári Villamossági Gyárral közösen fejlesztett madárvédelmi berendezés gyakorlati tesztjét. A Hortobágyi Nemzeti Parkkal közösen a nagyobb testű madarak védelmére kidolgozott új burkolatokat vizsgálják. Az E.ON szakemberei 10 helyen helyeztek el új típusú burkolatot a függőleges oszlopkapcsolókra. Egy éven keresztül figyelik a tárgyak működését és az összegyűjtött tapasztalatok értékelése után, várhatóan idén ősszel döntenek arról, hogy a megoldás tömegesen alkalmazható-e.

A madarak áramhálózati védelme több évtizedes és rendkívül összetett, nemzetközi szintű probléma, melynek megoldására folyamatosan építik be a jelenleg ismert technológiákat.

Nyitókép: Unsplash/ Dave Hoefler


    


About The Author