Ha eddig szeretted Balatonvilágost, kezdj el búcsúzni tőle, egy újabb partszakaszt akarnak beépíteni

 

Egy Balatonvilágos, illetve Balatonaliga partjára tervezett újabb épületmonstrum megint egy szeletet vesz el a tó természetes környezetéből. Nem volt elég a Club Aliga, a beépítés folytatódik.

Írta: Tamási Zoltán

Balatonvilágosról, illetve a hozzá tartozó Balatonaligáról az első emlékem máig beégett: amikor a tó déli csücskébe, Balatonberénybe utaztunk a családommal, Világos volt az egyik első balatoni megálló. Ráadásul egészen különleges, ugyanis ahogy kilógtunk a vonatból a nyitott ablakokon, hatalmas horizonton tárult fel a tó. Később, amikor kerékpárral végig tekertünk a tóparton, testközelből is megcsodálhattam a Balaton keleti medencéjét. Balatonvilágos partja valóban az egyik legszebb része a Balatonnak, bár szinte mindegyik szegletéről elmondható.

Na, erre a partra akarnak most egy újabb hatalmas épületkomplexumot felhúzni.

A tavaly nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilánított Club Aligától 100 méterre található, egykori aligai úttörőtábor helyére tervezett ingatlan építését a kormányzat ugyancsak nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősített. Az építési engedélyt a Somogy megyei kormányhivatal március 4-én egy 2308 négyzetméteres, hétszintes, 92 lakásos lakóépületre adta ki, a monstrum alig 8,5 méterre lesz a tómedertől.

A jelölt terület beépítéséről van szó Forrás: balatontipp.hu

A Balatonvilágoshoz tartozó Balatonaliga lakói tiltakoznak a beruházás ellen, ami a Balaton egy újabb szeletét zárná a beton fogságába. Eddig 3000 aláírás gyűlt össze az online petíción, a cél pedig az, hogy a mindössze 8300 négyzetméteres part menti telek beépítése ne történjen meg, vagyis a Somogy Megyei Kormányhivatal vonja vissza az általa idén márciusban kiadott építési engedélyt.

Az alapvetően kihasználatlan területet már az önkormányzat is szerette volna megkapni. 2016-ban levélben keresték meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t (MNV Zrt.), hogy térítésmetesen adják akár önkormányzati tulajdonba, akár vagyonkezelésbe azt – írja a balatontipp.hu. 2019 tavaszán újabb levelet írtak, amiben 49 évre szóló térítésmentes önkormányzati vagyonkezelési lehetőséget kértek. Kérésük azonban érdemleges válasz nélkül maradt.

2020 januárjában végül az MNV Zrt. értesítette az önkormányzatot, hogy a területet árverésen eladják, de az önkormányzatnak elővásárlási joga van. “Az ingatlan part menti 30 méteres területsávra az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett elővásárlási jog illeti meg. Ennek megfelelően az MNV Zrt., mint a tulajdonosi joggyakorló közölte a nyertes ajánlatot teljes terjedelemben. Az ingatlanra vonatkozó nyertes vételi ajánlat összege 410.645.000 Ft”

Az önkormányzat anyagi kondícióit ez az összeg azonban meghaladta. Annyit kértek az MNV Zrt.-től, hogy legalább a part menti 10 méteres sétány maradjon továbbra is állami vagy önkormányzati kézben. Ezt a lehetőséget sem kapták meg.

Az Aligai tábor tulajdonjogát végül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverésén az Archibald Ingatlanhasznosító Szabadidő, Sport Kft. nyerte el 2020-ban 410,65 millió forintért. Nem tel el sok idő, idén március elején megjelentek a munkagépek az 1392-es helyrajzi számon nyilvántartott területen, bontják az épületeket, tisztítják a helyet a beruházásnak.

A tervezett új épület hátsó része Forrás: Balatontipp.hu

Az Összefogás A Balatonért és az Aligai Fürdőegyesület leszögezi: „ez a tervezett épület álláspontunk szerint nem tájba illő, szembe megy minden a partra érvényes hatályos rendelkezéssel, ráadásul újfent elmaradt a társadalmi egyeztetés is.” Vagyis a falunak nincs beleszólása saját élőhelyének hasznosításába.

A szervezők nyílt levelet írtak az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárnak és dr.Neszmélyi Zsoltnak a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjának. 

Kérik, hogy írd alá Te is a petíciót, melyet ezen a linken tudsz megtenni! Kérik továbbá, hogy lehetőségeidhez mérten oszd meg az általad használt használt közösségi oldalakon, vagy küldd el ismerősidnek e-mailben, hogy mégtöbb emberhez eljusson.

Nyitókép: A Balatonvilágoshoz tartozó Balatonaliga és az egykori pártüdülő

Fotó: H. Szabó Sándor / MTI

About The Author