Õriszentpéter, 2012. szeptember 25. Hajnali köd Õriszentpéteren 2012. szeptember 25-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Nem támogatja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága sem a MOL őriszentpéteri szénhidrogén-kutatófúrását

 .

Összefogtak a civilek és melléjük állt Őriszentpéter önkormányzata is az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területére tervezett MOL kútatófúrás ellen. Most a Nemzeti Park igazgatóságának állásfoglalása is ismertté vált: leszögezi, hogy a kérelmezett tevékenység természetvédelmi célt és érdeket sért, ellentétes egyes természetvédelmi jogszabályokkal, ezért a beruházást nem támogatja.

Mint ismert, a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területén, Őriszentpéter közelében egy szénhidrogén-kutatófúrását tervezi, ennek ügyében tavaly indított engedélyezési eljárást. A beruházás kapcsán sokan megmozdultak, nemcsak a helyi lakosság fogott össze, hanem az őriszentpéteri önkormányzat is melléjük állt. A szabad.ahang petíciót is indított, melyben kiemelik

Az Őriszentpéter belterületétől csupán 400 méterre fekvő tervezett kőolajkút fúrási munkálatok, valamint a kitermelés maga, súlyosan veszélyezteti az itt élők és az ide látogatók nyugalmát, a tájképet, a természeti környezetet, valamint a védett élővilágot. Az építési munkálatok határérték feletti zajterheléssel, szállópor és füstgáz terheléssel, a védett környezetben utak építésével meglévők szélesítésével járna. az építési munkálatokhoz a természetvédelmi területen, fákat vágnának ki – vélik a civilek. Azt is hozzáteszik, hogy a környék vendégházait is ellehetetleníti a tervezett beruházás.

A közvélemény eddig nem ismerte a területileg illetékes természetvédelmi szerv, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság véleményét ezzel kapcsolatban. A Magyar Természetvédők Szövetsége közérdekű adatigénylés formájában megkérte a dokumentumot a Vas Megyei Kormányhivataltól, amely az állásfoglalást elküldte a Szövetségnek.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a január 21-i keltezésű, a hatósághoz megküldött állásfoglalásában kifejti:

  • A kérdéses terület olyan kategóriába tartozik, amelyen kizárólag természetkímélő tevékenységet kíván támogatni az Igazgatóság.
  • A mélyfúrás szénhidrogén bányászat érdekében történik, ezért ellentétes a védetté nyilvánítás egyes céljaival.
  • A területen megtalálható a fokozottan védett haris (Crex crex), amelynek fészkelését zavarná a beruházás, illetve az azt követő esetleges szénhidrogén kitermelés.
  • A tevékenység által keltett zajhatás és megemelkedő gépjármű forgalom a helyben élők egészséges környezethez fűződő elvárásainak sem felel meg.

„Nagyon lényegesnek tartjuk, hogy a közvélemény megismerheti az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság állásfoglalását a MOL őriszentpéteri kutatófúrásával kapcsolatban. Véleményünk szerint ellentétes az Alaptörvényben foglalt természetvédelmi garanciákkal, hogy egy országos jelentőségű védett természeti területen jelentős kockázatú bányászati beruházást kezd egy vállalat. Ezért jelentkeztünk be ügyfélként az engedélyezési eljárásba. Örülünk, hogy véleményünket visszaigazolta a nemzeti park állásfoglalása”mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Nyitókép: MTI

About The Author