Változnak a vadvirágaink: már nem a hóvirág nyílik először

A hóvirág helyét átvette a leánykökörcsin feburárban, és az orchideák egyes fajai is május helyett áprilisban nyílnak, hogy kivédjék a kánikulát. Rendszeressé vált a gyepekben a május-júniusban nyíló nagy pacsirtafű novemberi virágzása a Bükki Nemzeti Park területén is.

Azok, akik járják az erdőt, a mezőt, ismerhetik a növények kihajtását, könnyen nyomon követhetik az éghajlatváltozás okozta eltéréseket.

A forróbb nyarak és melegebb telek mellett az átmeneti évszakok lerövidülnek, a tavaszi-nyári hónapok előrébb tolódnak, a folyamat következménye az utóbbi években már az Északi-középhegységben is jól látható – hívja fel a figyelmet a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

A Mátrától és a Bükktől északra elterülő vidéken, a Vajdavár- és az Upponyi-hegységben korábban a hóvirág volt legkorábbi védett vadvirágunk, mára azonban a leánykökörcsin megelőzte és átvette a helyét.

„Az elmúlt években február utolsó hetében mindig megjelentek első virágzó töveik. A kökörcsinek előretörését segíti, hogy már évezredekkel korábban alkalmazkodva dúsan szőrözöttek, s így az éjszakai fagyokat károsodás nélkül átvészelhetik.”

Leánykökörcsin Fotó: Bartha Csaba

Változás van az orchideák közt is. Több képviselőjük újabban május helyett már április második felében elkezd nyílni. Ilyen a bíboros kosbor, amely sokszor csak hamarabb virágozva tudja elkerülni a besülést okozó forró és csapadékszegény májusi heteket.

Mivel a vénasszonyok nyara mára már akár október második feléig is kitolódik, ez részben másod, részben elhúzódó virágzásra kényszeríti a tavaszi-nyári fajokat.

Rendszeressé vált a gyepekben május-júniusban nyíló nagy pacsirtafű novemberi (pl. Sajóvelezden), vagy a hasonló fenológiájú, de erdei bársonyos kakukkszegfű decemberi szirombontása. Szintén intő jel, hogy Upponynál a piros madárbirs érett termésesen, november végén-december elején virágzott.

Mára csak egyetlen hónapunk, a január maradt védett virág nélkül, de a Szentdomonkosnál az év elején nyíló homoki pimpó is mutatja, valószínűleg ez sem lesz már sokáig így.

Fotók: Bartha Csaba / bnpi Unsplash.com

About The Author