A gyógyszermaradványokat is lebontja a szennyvízből egy új magyar fejlesztésA gyógyszerhatóanyagok és az olajszennyezések lebontásán is dolgoznak a Szegedi Egyetem kutatói, emellett a szennyvizek és szennyvíziszapok hasznosítására is új megoldásokat dolgoznak ki.

Egy új projekt során a SZTE munkatársai (a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Soproni Egyetem szakembereivel együttműködve) a szennyvízszűrési eljárások hatékonyságának növelésérén dolgoznak. Ezen kívül megvizsgálták a szennyvíziszapok energetikai, illetve mezőgazdasági hasznosításának lehetőségeit, és kimutatták, hogy a komposztált szennyvíziszap talajjavító készítményként alkalmazható.

Az egyik legfontosabb eredmény a gyógyszermaradványok kezelésével kapcsolatos:

A vizek, szennyvizek ugyanis egyre több gyógyszerhatóanyagot tartalmaznak. Ezek lebontására fénnyel katalizált nanokompozitokat fejlesztettek, illetve erre a célra használható mikrobákat izoláltak most a kutatók.

Az olajszennyeződések folyamatosan megjelenő szennyeződések, amelyek akár évtizedekig terhelhetik a környezetet, a talajvizet. A kutatók valós ipari igényeknek megfelelően dolgoztak ki olyan biotechnológiai eljárásokat, amelyek segítségével ezek az ártalmas anyagok lebonthatók. Bizonyították, hogy az eljárás zsíros élelmiszeripari hulladékok lebontására is alkalmas.

A talajvíz oxigénmentes körülmények között való tisztítása esetén annak a lehetőségét vizsgálták, hogy a kármentesítés összekapcsolható-e energiatermelési folyamatokkal. Bizonyították azt is, hogy számos új biomassza típus, növényi maradvány felhasználható biogáztermelésre, ezzel is csökkentve az ilyen növényi maradványokból képződő szén-dioxid mennyiségét, valamint kiváltva a fosszilis eredetű energiahordozók használatát – idézi az MTI a közleményt.

About The Author