Enyhítenének a génmódosítás szabályain az EU-ban, több európai szervezet is aggódik

A 162 európai, köztük 5 magyar szervezet is nyílt levelében ellenzi, hogy a biotechnológiai iparág nyomására az EU enyhítse a génmódosítási szabályokat. A génszerkesztési technológiák növényeken és állatokon történő alkalmazásának, valamint a környezetbe és az élelmiszerláncba történő kibocsátásának messzemenő hatása lehet, és azt továbbra is szabályozni kell – emelik ki nyílt levelükben.

2021. március 30-án 162 civil társadalmi, gazdálkodói és üzleti szervezet írta alá azt a nyílt levelet, melyben a Bizottság alelnökét, Frans Timmermans-t, arra kérik biztosítsa, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított összes szervezetet továbbra is a meglévő GMO-normák szerint szabályozzák – az elővigyázatosság elvének betartása, a magas szintű biztonság, valamint a gazdák és a fogyasztók választási szabadságának megőrzése érdekében, azt illetően, hogy mit termesztenek és mit esznek.

A felhívás azért jött létre, mert a Bizottság várhatóan április végén ismerteti véleményét az „új génszerkesztési technikákkal” kapcsolatban, mely az EU Miniszterek Tanácsa által indított házon belüli tanulmányon alapszik – jelzi az ÖMKi. Amióta az Európai Bíróság 2018-ban kimondta, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított szervezeteket az EU hatályos GMO-törvényei szerint kell szabályozni, a biotechnológiai iparág intenzív lobbi-tevékenységet folytat a jogszabály enyhítése érdekében.

„Nincs tudományos vagy jogi indok arra, hogy az új génszerkesztési technikákat mentesítsék a kockázatértékelés, a nyomon követhetőség és a címkézés jelenlegi szabályai alól. A génszerkesztési technológiák növényeken és állatokon történő alkalmazásának, valamint a környezetbe és az élelmiszerláncba történő kibocsátásának messzemenő hatása lehet, és azt továbbra is szabályozni kell.” – mondta Eric Gall, az IFOAM Organics Europe policy szakértője. „Használatuk átláthatóságának továbbra is érvényben kell maradnia az élelmiszer-termelési lánc egészén. Ezen technológiák szabályozásának gyengítése ellentmond az EU Zöld-Megállapodás, a Termőföldtől az asztalig és a Biodiverzitás stratégiák alapvető céljainak” – tette hozzá a szakértő. 

Magyarországon öt szervezet, köztük az ÖMKi is aláírta a levelet: 

Biodinamikus Közhasznú Egyesület
Fenntarthatóság Felé Egyesület 
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet – ÖMKi
Közép-magyarországi Zöld Kör
Magyar Természetvédők Szövetsége

Nyitókép: Unsplash

About The Author