Az űrből leplezik le a Föld legnagyobb CO2 és metán kibocsátóit

A NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratóriuma (JPL) fejlesztette ki azt a műholdat, amely lehetővé teszi, hogy az űrből lokalizálják és mérjék a metán és a szén-dioxid (CO2) forrásait a Földön. A műszer által gyűjtött adatok segítenek megtalálni a szuperkibocsátókat.

Az első Carbon Mapper műholdat a tervek szerint 2023-ban indítják. A JPL egy korszerű képalkotó spektrométert fejlesztett ki, egy olyan műszertípust, amelyet már széles körben használnak a tudományos kutatásban. Míg egy digitális fénykép a látható fényt mindössze három színre – vörös, zöld és kék – bontja, addig a képalkotó spektrométer a fényt több száz színre bontja, és a levegőben lévő molekulák, például a metán és a szén-dioxid egyedi spektrális jellemzőit feltárja – írja a phys.org.

A JPL (melyet egyébként a magyar áramlástani fizikus és mérnök, Kármán Tódor alapított 1938-ban) az 1980-as évek óta fejleszt képalkotó spektrométereket a NASA számára, ezek a műszerek páratlan teljesítményűek. Az elmúlt néhány évben a laboratórium ezeket a repülőgépeken elhelyezett képalkotó spektrométereket légköri gázok, többek között metán mérésére használta Kaliforniában és az Egyesült Államok Four Corners régiójában. A JPL képalkotó spektrométerei a Holdra és a Jupiter Europa nevű holdjára induló, közelgő küldetések fedélzetén is megtalálhatóak lesznek.

A jelenleg pályán lévő képalkotó spektrométerek pixelmérete megnehezíti a földön nem látható források, például a földgázvezetékek repedési helyeiknek pontos meghatározását. „A  technológia most lehetővé teszi a kutatók számára, hogy azonosítsák, tanulmányozzák és számszerűsítsék az erős gázkibocsátású forrásokat” – mondta Charles Miller, a JPL tudósa, aki évtizedek óta tanulmányozza a metánt világszerte.

A kibocsátásra vonatkozó adatokat hozzáférhetővé teszik az ipar, a kormányzat és a magánszektor minden érdeklődője, felhasználója számára. A Carbon Mapper nyílt és folyamatosan frissülő adatportálja nyomán felgyorsul a katasztrófaelhárítás és a meghibásodott ipari berendezések javítása.

Nyitókép: NASA

About The Author