Hiába van ősfákkal és madarakkal tele az újbudai saroktelek, két betonmonstrum épülne ide

Budapest egyik újabb zöld foltja tűnik el hamarosan: a Zsombolyai-Ulászló-Kökörcsin-Vincellér utca által határolt saroktelken a tervek szerint társasház épül. Mindjárt kettő is. A lakók tiltakoznak: ők az ősfákkal beültetett, gazdag élővilágú telek helyén parkot és játszóteret szeretnének.

Nehéz elfogulatlanul írni a Zsombolyai utcára is nyíló saroktelekről, mert lapunk ebben az utcában alakult két évvel ezelőtt, jól ismerjük a helyet: a madarait, az ősfáit, összességében a teljes és sajátos hangulatát. A most ledózerolásra, majd beépítésre váró terület egy zöld sziget a házak között. Rajta egy kisméretű villa és egy barakk épület van.

A hatalmas kertben lévő növények és madarak az 1920-as évek óta érintetlen mikrokörnyezetben élnek. Van köztük számos védett madárfaj is a zöldikétől az ökörszemig. Így ha valaki madárfüttyre, virágillatra, vagy egyáltalán egy park közelségére vágyik itt, akkor elég kinéznie az ablakon, vagy körülsétálnia a kertet, és megkapja ezt az élményt. Mi is ezt tettük, évekig ez volt a zöld szigetünk.

Ebbe a kertbe tervez az önkormányzat egy újabb beépítést, miközben a lakók ragaszkodnak környezetük gazdag élővilágához, és parkot szeretnének.

Néhány hete a kerítésekre kiakasztott tiltakozó táblák jelzik, hogy az itt élők nem akarnak betont, térkövet. Az egyik lakó készítette a táblákat, és elég érthetően kifejezte a környékbeliek igényeit. A nevezett területen a tervek szerint 2 darab hatszintes, 42 lakásos, a helyszíntől idegen léptékű lakóház épül. Lenne még: 56 férőhelyes mélygarázs, kávézó pavilon, térkövezés, szolgáltató- és kereskedelmi egységek a földszinten.

Az Önkormányzat 3 hete írta ki az ingatlanra a pályázatot. A telket a tervekkel együtt eladná a befektetőnek, és ha felépült a két monstrum, akkor a beruházótól rendelőhelyiséget venne, miközben maga adta el a területet. Ahogyan az itt élő Simonyi Balázstól, a Saroktelek facebook oldal létrehozójától megtudtuk, a környékbelieket senki nem értesítette, ők az Újbuda újságból értesültek a tervekről januárban, illetve innen-onnan érkeztek a félinformációk.

Itt kell megjegyezni, hogy az Ulászló utca és körzete már így is nagyon megsínylette a beépítéseket. Ez a szentimrevárosi régió Újbuda egyik egységes megjelenésű, elegáns része. Számos villaépület található itt, bár évek óta bontják le a házakat, vagy éppen teljesen környezetidegen módon modernizálják, társasházakat emelnek. (Mi a szerkesztőségünk ablakából néztük végig a Zsombolyai út 9. szám alatti századelei villa átalakítását, az eredmény egy rossz ízésű, a helytől idegen modern épület, kellemetlen részletekkel.)

A saroktelket érintő koncepció nem új, visszamutat a korábbi ciklusok koncepciójára. „Az Önkormányzat annak ellenére a beépítés mellett érvel, hogy a kerület vezetése választási programjában még az ingatlanbefektetők megfékezése és zöldítés mellett kardoskodott, sőt klímastratégiát is kiadott. Kit képviselnek: az itt élőket vagy a majd ideköltözőket?” – kérdezik a tiltakozó lakók a szabad.ahang oldalán.

„Levegőt, fényt, zöldet akarunk, nem szeretnénk itt újabb lakóparkot és miniplázát, meg ami vele jár! Elvárjuk, hogy értékesítés és beépítés helyett a kertet – évtizedes elzártság után – mint közpark nyissa meg azt.”

A polgármester egyelőre nem szólal meg a témában. Még márciusban arról beszélt Lászó Imre (DK), hogy Újbudának betondzsungel jellege van egyre inkább, és elveszíti élhető, zöld jellegét – írja a vasárnap.hu. Sőt, a választások előtt egyenesen azt ígérte, hogy győzelem esetén csak olyan terveket engedélyeznek, amely a kerület élhető voltát erősítik. Úgy tűnik, ezt az ígéretét a választások tán már nem tartja be.

„Egyre több ember költözik a kerületbe, és osztozik a meglévő, évről évre egyre zsúfoltabbá váló parkokon – például a Bikás park, Hamzsabégi sétány és a Feneketlen-tó. A meglevő és még köztulajdonban lévő zöldet vétek beépíteni! Nem maradt már sok ilyen adottságú telek a közösben. A környék kis egyirányú utcái már így is tömöttek, a projekt zsúfoltságot, extra forgalmi terhelést, parkolási káoszt és nem utolsó sorban az ingatlanok elértéktelenedését hozná” – vélik a civilek.

Azt is kiemelik a lakók, hogy ők a tervről évekig semmit sem tudtak, a mindenkori Önkormányzat a hátunk mögött intézi a területet érintő projektet ciklusokon át. Az építkezést hatástanulmányok és a környéken élők bevonása nélkül, a telekszomszédos ingatlanok törvényben előírt értesítése nélkül akarták áttolni.

Írd alá te is, segíts az itt élőknek, és tiltakozz a beépítés ellen!

*A Saroktelek csoport politikai pártoktól független, a környék lakói által indított kezdeményezés, ami azért jött létre, hogy ez a szentimrevárosi zöld folt megmaradjon.

Fotók: facebook/saroktelek

Nyitókép: Fehér Móniks / Unsplash

About The Author