Szimulációs játék: legyél te az ökoszisztéma-miniszter

„Legyen ökoszisztéma-miniszter!” címmel egy szemléletformáló szimulációs játékot fejlesztett ki az Ökológiai Kutatóközpont Magyarország (romló) ökológiai állapotának 2050-ig való előrejelzésével. A játékosok alapvető döntési lehetőségek közül választhatnak a tájhasználat, természetvédelem és környezetvédelem témájában, továbbá választhatnak, hogy milyen klímaváltozási szcenáriót feltételeznek az elkövetkező 30 évre.

A szimulációs játékhoz tisztában kell lennünk a beporzók jelentőségével. Számos növény megporzásához szükség van rájuk, és bár a háziméhek beporzása és méztermelése jelentős, a beporzók tevékenysége ennél sokkal tágabb és fontosabb – jelzi az Ökológiai Kutatóközpont. A zárvatermő növények 88%-a kisebb vagy nagyobb mértékben profitál az állati beporzásból. Ezen fák, cserjék és vadvirágok teremtik meg részben a táplálékhálózatok alapját, így a földi élet fenntarthatósága is nagyban függ a beporzóktól.

A szimulációs játék arra a feltételezésre épül, hogy a kormány kinevezi Önt ökoszisztéma-miniszternek, akit erős döntéshozatali eszközökkel hatalmaz fel a fontosabb környezeti szakpolitikák (tájhasználat, természetvédelem és környezetvédelem) összehangolt fejlesztésére – írja az Ökológiai Kutatóközpont.

A játék során meghozott döntések következményeit 30 év távlatában, vagyis 2050-re fogja kiértékelni a szimulációs játék. A fejlesztés Magyarország aktuális ökoszisztéma-térképéből kiindulva becsüli meg az ún. relatív beporzási potenciál mint ökoszisztéma-szolgáltatás változását. 

„Sajnos a természetes és természetközeli ökoszisztémák mai állapota és a változások iránya kedvezőtlen. Helyzetük továbbra is romlani fog, de nem mindegy hogy milyen mértékben. Ráadásul a klímaváltozás kedvezőtlen alakulására, amely egy globális változás része, rövid távon alig lehet közvetlen befolyásunk. Így a klímaváltozás következményeit mindenképpen meg fogjuk szenvedni. Kérdés persze, hogy vajon mekkora változásokra számíthatunk … És ez nagy mértékben függ az Ön döntéseitől!” – emeli ki a fejlesztő ÖK.

A szimulációs játék során az alábbi szakpolitikai irányvonalak közül választhatunk:

TÁJHASZNÁLAT

 • Fenntartható ökovárosok, több biogazdálkodás, körkörös gazdaság legyen!
 • Nem szükséges változtatni a kialakult tájhasználati és birtokviszonyokon!
 • Legyen hasznos birtok Magyarország!
 • A tájhasználati viszonyok megváltoztatásához egy miniszter nem elég erős! 

TERMÉSZETVÉDELEM

 • A természetvédelem végre a helyére került, nem változtatok! 
 • Kit érdekel a természetvédelem, csak boldogulni lehessen!
 • Lazítok a szükségtelenül szigorú védettségi törvényeken!
 • Erősebb védelem és a természet sürgős helyreállítása szükséges!

KÖRNYEZETVÉDELEM

 • A környezetvédelmi politika éppen megfelelő, nem változtatok!
 • A gazdagodás és növekvő fogyasztás érdekében lehet rosszabb a helyzet
 • Csökkenteni kell a környezetszennyezést és a környezeti terheléseket!
 • Nem lehet úrrá lenni a kapitalizmusvezérelt fogyasztói társadalom környezetszennyezésén!

KLÍMASZCENÁRIÓ

 • A klíma persze ingadozik, de lényegesen úgysem fog változni 2050-ig
 • Számítok rá, hogy a klíma egyre kedvezőtlenebb hatással lesz a beporzókra!
 • Durva és egyre kevésbé megjósolható klímaváltozásra és hatásokra számítok!

A játék során egy FHV modellt és egy PBSZ modellt használtak fel arra, hogy különböző tájhasználati és természetvédelmi szcenáriókat feltételezve előrevetített (szimulált) ökoszisztéma-térképeket állítsanak elő, majd azokból potenciális beporzó szolgáltatási térkép-változatokat származtassanak. Az állatok általi beporzás az ökoszisztéma-szolgáltatások közül az egyik legfontosabb, amelyhez feltétlenül szükséges a természetes élővilág (biodiverzitás) gazdagságának fennmaradása.

A játék során szimulált PBSZ térképeket, vagyis a feltételezett ökoszisztéma-szolgáltatási térképeket egy feltételezett KITETTSÉG – ÉRZÉKENYSÉG – VESZÉLYEZTETETTSÉG sérülékenységi sémában vizsgálják, hogy a „miniszteri döntések” feltételezett összhatását 2050-re értékelni lehessen. 

Ha többet szeretnél olvasni a szimulációs játékról, itt megteheted

Nyitókép: Unsplash

About The Author