Szüntessék meg a méreglerakókat Magyarországon

A környezetvédők sem tudják pontosan, hogy hol és mekkora területek lehetnek az országban, ahol időzített bombaként áll és halmozódott fel a vegyi anyag. A Greenpeace most petíciót közöl, hogy ezeket az elfeledett helyszíneket minél gyorsabban feltérképezzék és felszámolják országszerte.

A Greenpeace Magyarország Balassagyarmattól Kiskunhalasig több tucat esetet tárt fel az elmúlt évtizedben: az egyik legemlékezetesebb a budapesti Illatos úti volt, ahol 2000-3000 tonna, többnyire veszélyes vegyi anyag állt gazdátlanul éveken át. A Budapesti Vegyiművek (BVM) területén korábban többek között DDT-t gyártottak, és rákkeltő benzolt használtak nagy mennyiségben. Ezek a szerek a talajba és a talajvízbe jutottak, kockáztatva a környékbeli lakosok tízezreinek egészségét.

Vegyianyagos hordók az Illatos úton, 2016 / Fotó: Greenpeace

Ahogy emlékezhetünk rá, 2016-ban a korábbról ott maradt mérgező anyagokat elszálították, a Greenpeace pedig ezután többször jelezte: nem szabad, hogy ez a folyamat megálljon a hordók elszállításánál, a vegyi anyagok az évek alatt ugyanis beszivárogtak a talajba és a talajvízbe, így azok jelentősen elszennyeződtek.

Hogy milyen súlyos lehet egy-egy ilyen környezetszennyezés, több felmérés is kimutatta: 2015-ben az Illatos út kapcsán megállapították, hogy a korábbi termelés következményeként gyakorlatilag az 50-es évekbe nyúlik vissza a talajvíz- és talajszennyezés. Főleg szerves (benzol) és halogénezett szerves (klórbenzol, diklórbenzol, DDT) anyagok, toxikus fémek találhatóak nagyon magas, a határértéket akár öt nagyságrenddel meghaladó koncentrációban a talajban és a talajvízben. A vizsgálatok szerint a szennyezettség akár 50-60 méter mélyre is lejuthatott a talajvízben. A telephelyen tárolt hordókból is kijutottak a növényvédő szerek és köztitermékek, valamint más vegyületek előállításához használt vegyi anyagok.

A következmények ma is jelentősek: öt évvel a hordók elszállítása után egy tavaly augusztusi felmérés szerint a talaj és a talajvíz továbbra is tele van mérgekkel.

A Greenpeace azt akarja, hogy az ilyen ügyekben többé ne kelljen ennyit várni.

Arra kérik a magyar kormányt, hozzon törvényt arról:

1. Egy-egy elhagyatott veszélyesanyag-tároló vagy veszélyeshulladék-lerakó észlelésekor a hatóságok azonnal intézkedjenek a vegyi anyagok, hulladékok elszállításáról és kezeléséről – annak érdekében, hogy ne jusson ki a szennyezés a környezetbe, tovább növelve a károkat. A költségeket utólag hajtsák be a szennyezés felelősein.

2. A veszélyes anyagokkal, hulladékokkal dolgozó vállalatok nyújtsanak előzetes pénzügyi garanciákat, hogy baleset vagy csőd esetén azonnal legyen fedezet a helyreállításra és a szennyezések megelőzésére.

A petíciót itt tudod kitölteni és aláírni, ha te is fontosan tartod a méregmentességet az országban.

Fotó: Unsplash

About The Author