Több mint száz civil szervezet követeli a MOL-tól, hogy ne fúrjon az Őrségi Nemzeti Parkban

109 civil szervezet közös nyilatkozatban  szólítja fel a MOL olajcéget, hogy álljon el az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területére tervezett beruházásától.

A gazdasági és politikai élet szereplőit pedig arra kérik, hogy az Alaptörvény értelmében biztosítsák hazánk országos jelentőségű védett területeinek és megmaradt természeti kincseinek védelmét.

A civilek szerint a MOL szembe megy az Alaptörvényben rögzítettekkel, amennyiben szénhidrogén-kút fúrásába kezd az Őrségi Nemzeti Park területén. A tervezett beruházás a nemzeti park védett természeti területén, Natura 2000-es területen, a Nemzeti Ökológiai Hálózat magterületén jönne létre. Egy új szénhidrogén-kitermelő helyszín nyitása súlyosbítaná a klíma- és ökológiai válságot is, amely tovább rontaná Magyarország jövő nemzedékeinek életfeltételeit – mutatnak rá.

Mint ismert, a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területén, Őriszentpéter közelében egy szénhidrogén-kutatófúrását tervezi, ennek ügyében tavaly indított engedélyezési eljárást. 

A Magyar Természetvédők Szövetsége rámutat, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) jelentése szerint az olajfogyasztásunkat a 2010-es bázisévhez képest 37%-kal, gázfogyasztásunkat pedig 25%-kal kell csökkenteni világszinten 2030-ig. A Párizsi Klímaegyezményben rögzített másfél fokos globális felmelegedési küszöböt a már feltárt földgáz- és kőolajkészletek kitermelése és felhasználása is veszélyezteti. A klíma- és ökológiai válság jelenlegi súlyos helyzetében már nem lehet engedélyezni új, fosszilis energiahordozó lelőhelyek megnyitását.

„A hazai gázfogyasztást a magyar kormány 2040-re 40%-kal akarja csökkenteni. A lakóépületek régóta ígért energetikai felújításával évi 2 milliárd m3 földgázt tudnánk megtakarítani, amely mennyiség megegyezik a jelenlegi hazai kitermeléssel. A biológiai sokféleség, a minket is fenntartó élő rendszerek összeomlásának közvetlen veszélye pedig megköveteli, hogy az egyre kevesebb, még természetes területünket megőrizzük” – hívják fel a figyelmet.

„Abszurd és felelőtlen a MOL-tól, hogy a klíma- és ökológiai válság közepén egy nemzeti park területén akar új szénhidrogén-kitermelő helyet nyitni. A környezet és az éghajlat további pusztítása helyett a MOL-nak a megújulókra való áttérésben kellene élen járnia” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

„Egy szénhidrogén-kitermelő beruházás egyaránt veszélyezteti az éghajlati biztonságot és az ökológiai értékeket. Ezt maga a beruházó MOL által megrendelt előzetes vizsgálati dokumentáció is beismeri és leírja, hogy a tervezett tevékenységnek a zaj-, fény- és porszennyezéstől kezdve, a megnövekvő forgalmon keresztül, egészen a madarak költőhelyének megzavarásáig terjedő  veszélyeztető hatásai lennének. Nemzeti parkjainkat azért hoztuk létre, hogy a magyar tájat és benne természeti kincseinket hosszú távon megőrizzük. Minden, ezt a célt veszélyeztető gazdasági tevékenységet itt el kell kerülni” – tette hozzá Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke.

A közös állásfoglaláshoz csatlakozó szervezetek azt várják:

  • a MOL azonnali hatállyal álljon el az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területére tervezett beruházásától;
  • a Vas Megyei Kormányhivatal a fentiekben megfogalmazott természetvédelmi és klímavédelmi szempontok értelmében utasítsa el az engedélykérelmet, amennyiben a MOL nem vonja vissza a beruházási szándékát;
  • a magyar országgyűlés az Alaptörvénnyel összhangban alkosson törvényt, amely megtiltja nemzeti parki védett természeti területen a fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó új bányászati kutatás és kitermelés megkezdését.

A MOL tervét nem támogatja az érintett Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága sem, ez az MTVSZ közérdekű adatigénylésből derült ki. Az ügy kapcsán dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója felhívta a figyelmet arra, hogy alkotmányos rendünk szerint a természetvédelmi területeken a védendő közérdek az élővilág megóvása, a bányászati célú tevékenység nem élvez elsőbbséget egy nemzeti park védett területén. 

***

A nyilatkozat a támogató szervezetek listájával az alábbi linken érhető el: https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/8170/nemzeti-parkjainkban-nincs-helye-fosszilis-energiahordozok-kitermelesenek/

Jegyzetek:

Közös állásfoglalás a 109 támogató civil szervezet listájával: https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/8170/nemzeti-parkjainkban-nincs-helye-fosszilis-energiahordozok-kitermelesenek/

A MOL Őrség Szénhidrogén Kft. Őri-M-1 jelű fúrási telephelyén tervezett szénhidrogén ipari mélyfúrás lemélyítésének előzetes vizsgálati eljárása – Kérelem és mellékletei: http://nydtktvf.zoldhatosag.hu/index.php/e-tajekoztato/kozlemenyek/kerelem-es-mellekletei/doc_details/3138-vaakf-kto2422021-kerelem-es-mellekletei

Nyitókép: Greenpeace / Dörgő Zsuzsi

About The Author