Betiltja az EU a gázkazánokat

Megállapodott az Európai Tanács és az Európai Parlament abban, hogy a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánokat 2040-ig teljesen ki kell vonni a forgalomból, a támogatásokat pedig 2025-től csökkenteni kell az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (EPBD) átdolgozására vonatkozó politikai megállapodás részeként.

A végső cél az, hogy 2050-re Európa teljes épületállománya klímasemleges legyen, összhangban az Európai Unió azon célkitűzésével, miszerint az évszázad közepére a kibocsátást nettó nullára csökkenti.

Az Európai Parlament és a 27 uniós tagállam között az EU Tanácsában létrejött ideiglenes megállapodás részeként 2030-tól minden új lakóépületre napelemes tetőket kell telepíteni, mivel az épületek a felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint egyharmadáért az EU-ban.

2040-re kivezetné az EU a kazánokat a háztartásokból

Mindkét intézmény megállapodott abban, hogy a nemzeti épületfelújítási tervekbe belefoglalnak egy ütemtervet a fosszilis tüzelésű kazánok 2040-ig történő fokozatos megszüntetésére – írja az Euractiv.

A jogi szakértők most vizsgálják a Parlament és a Tanács által hozott politikai megállapodást, mielőtt azt hivatalos jóváhagyásra visszaküldik mindkét intézménynek. A Parlament ipari bizottsága az előzetes tervek szerint 2024. január 23-ra tűzte ki a szavazást. A Bizottság egyébként még 2018 novemberében fogalmazta meg vízióját a klímasemleges EU-ról, megvizsgálva az összes kulcsfontosságú ágazatot.

About The Author