Miért jellemző egyre inkább az ételpazarlás ünnepekkor?

A kimutatások szerint egyre jellemzőbb ünnepekkor az élelmiszerpazarlás hazánkban is. Az ételek egy része a kukában landol, noha számos szervezet ma már szívesen fogad nem lejárt szavatosságú élelmiszert. Csak annyit vegyünk, amennyire szükségünk van, és próbáljunk nem pazarolni és felhalmozni ezekben a napokban sem.

A meghitt karácsonyi ünnephez nincs szükségünk túlzott mennyiségű ételre. Valamiért az emberek mégis úgy véik, hogy nagy tételekben kell vásárolniuk ilyenkor. Miközben megközelítőleg tudjuk, hogy hány vendéget várunk, és ennek megfelelően számolhatunk. A Magyar Élelmiszerbank legújabb eredményei szerint évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik hazánkban, egy magyar háztartás 65-70 kiló ételt dob ki egy év alatt – miközben százazrek nélkülöznek, és a hónap végén már az alapvető élelmiszereket sem tudják megvásárolni.

Az a tény, hogy ünnepekkor még több élelmiszert vásárolunk, és még több felesleget termelünk, egyfelől az idény reklám- és marketingtevékenységeinek köszönhető, melyek mind gazdagabb karcsonyra igyekeznek ösztönözni a vásárlókat, összemosva a fogyasztást, az ünnep minőségét és tartalmát. Sokak esetében éppen az egész éves nélkülözés vezet „túlvásárláshoz” (a szegénység a magyar népesség 19,6 százalékát fenyegeti, és ezek a számok a KSH legfissebb adatai szerint 2022-re vonatkozóan tovább nőttek). A szegénységben élők egy része gyakran direkt erre az időszakra gyűjt, hitelt vesz fel, látszólag kompenzálni próbálja azt a hiányt, ami egyébként markánsan jelen van az életében. Ugyancsak mások esetében az ételpazarlás nem ünnep-specifikus, hanem egy általános fogyasztói magatartás. Tehát a probléma összetett, de valós.

Pedig a felesleges ételnek nem kellene a szemétben landolnia. A még nem lejárt szavatosságú élelmiszert adományozhatjuk rászorulóknak, ma már nagyon sok szervezet felkereshető.

De újrahasznosíthatunk is: a megszáradt kenyérből csinálhatunk zsemlemorzsát, száraz kifliből mákos gubát, felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz. A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket.

About The Author