Ez a pulóver emberi hajból készült

Hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik a levágott emberi hajból. Most ennek hasznosítása is megoldódni látszik. Egy magyar tervező és cége ugyanis textilt készít a hajfeleslegből, ráadásul fenntartható módon.

A holland sturtup, a Human Material Loop vállalat egy szokatlan hulladékforrást használ fel egy olyan szén-dioxid-mentes gyapjúalternatíva előállításához, amely nem igényel föld- és vízhasználatot: az emberi hajat. A Kollár Zsófia, magyar designer által alapított cég fodrászokkal együttműködve gyűjti össze a levágott hajat, amelyeket fonallá és textíliává dolgoz fel, és néha ruhadarabokká alakít át.

„Ahogy a hajról szóló tudományos tanulmányokba mélyedtem, nemcsak a haj egyedi tulajdonságai lettek világosak számomra, hanem az is, hogy milyen hatalmas mennyiségű hulladékot jelent ” – mondta Kollár Zsófia a Dezeen-nek. „Ez a felismerés egy cél felé vezetett: fenntartható módot találni a hajhulladék hasznosítására.”

Máshol például az olajfoltok feltörlését hajjal oldják meg, és vannak egyéb felhasználási területek is, de Kollár a textilipart vette górcső alá. „A textilipar nem csupán gazdaságunk egyik legnagyobb piaca, hanem a környezetet leginkább terhelő iparágak közé is tartozik” – tette hozzá Kollár.

Az alapító és vezérigazgató kezdetben kulturális és szociológiai szempontból érdeklődött az emberi haj iránt, mielőtt elkezdte volna vizsgálni annak anyagi tulajdonságait.„A történelem során számos állati rostot használtunk fel a textíliákban, de a saját hajunk, amely ugyanabból a keratin fehérjéből áll, mint a gyapjú, gyakran figyelmen kívül marad” – folytatta. „Miért ne kezelnénk az emberi hajat úgy, mint bármely más értékes textilszálat?”

Kollár szerint az emberi haj felhasználásával kiküszöbölhető az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik fő forrása, a nyersanyagok (például a gyapotnövények) termesztése vagy a gyapjúért tartott juhok tenyésztése.

A textilként felhasznált, felesleges (levágott) emberi haj nem károsítja a talajt, nem igényel növényvédő szereket, nem szennyezi a vizet, és nem termel üvegházhatású gázokat – mutat rá.

A cég hajhulladékból olyan fonaltípust készített, amelyet rövid szálak összecsavarásával állítanak elő. Illetve több textilanyagot is kifejlesztett. Néhány komplett ruhadarab is származik tőlük, példul egy piros pulóverszerű ruha, amelyet a Schwartzkopf hajápoló márka tulajdonosa, a Henkel céggel együttműködésben gyártottak.

Forrás: Dezeen

About The Author