Hatvanezer fával lett idén több Pomázon

A Pomázi Parkerdő kialakítása idén májusban kezdődött, s ebben az évben 60 ezer facsemetét telepítettek, amelyek az idei csapadékos időjárásnak köszönhetően szépen fejlődnek.

A Pomáz nyugati részén, a Messeliától délnyugatra húzódó területen korábban védettséget nem élvező, kifejezetten faanyagtermelésre ültetett nyárfa monokultúra volt. A terület sokáig állt “gazdátlanul”, csak néhány éve került a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésébe. A korábban itt nőtt nyárfákat eredetileg azért ültették, hogy a közeli gyümölcsösök által használt szállítóládák alapanyag-ellátását biztosítsák. A terület fáinak egészségi állapota tavalyra erősen leromlott, a kifejezetten balesetveszélyes ültetvényen nagyon nagy volt a fakidőlés kockázata. Ezért elengedhetetlenül szükséges volt a területen álló faállomány lecserélése és más fafajokkal történő felújítása a környéken lakók, itt kirándulók biztonsága, valamint a terület ökológiai értékének növelése érdekében – közölte a Parkerdő.

A 2022 nyarán kezdődött felújítást a Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészete végzi. A munkálatok két ütemben zajlottak és zajlanak most is. Az első ütemben a terület délkeleti felén megtörtént a fakitermelés és talaj-előkészítés, majd az új parkerdő csemetéinek ültetése.

A sok csapadéknak köszönhetően a kocsányostölgy, vadalma és más elegy fafaj csemeték az idei évben 50-60 cm magassági növekedést produkáltak. Az ültetési időszak még tavaszig kitart, így tavaszig kerülnek még az erdőrészlet soraiba elegyfafajok. Az első év a legkritikusabb egy új erdő születésénél, ezt az időszakot a Pomázi Parkerdő csemetéi jól teljesítették, így a következő évnek már lábat vetett, a mélybe törő gyökerekkel rendelkező fácskák állnak elébe.

Nyitókép: unsplash

About The Author