Rekordot dönt a globális szén-dioxid-kibocsátás 2023-ban

A globális felmelegedésről készült jelentés szerint 2023-ban rekordot dönt a szén-dioxod-kibocsátás a világon.

A Global Carbon Project jelentése szerint az éghajlat egyre ellenségesebbé válik, legalábbis az emberi életre nézve. Friss elemzésük szerint a felmelegedés előre jelzett üteme nem javult az elmúlt két évben. A fosszilis tüzelőanyagok globális szén-dioxid-kibocsátása 2023-ban ismét rekordszintet ér el. A főbb kibocsátók idén India és Kína, míg az USA-ban és az EU-ban, az eddigi két legnagyobb szennyező területén, némilag csökkennek a számok.

A Global Carbon Project jelentése szerint a világ 2023-ban több szenet, olajat és gázt éget el, mint 2022-ben, és 1,1%-kal több szén-dioxidot juttat a légkörbe, miközben a kibocsátásoknak zuhanniuk kellene ahhoz, hogy megállítsák a szélsőséges időjárási viszonyok súlyosbodását – írja a Guardian. Erre a megállapításra a világ vezetőinek Dubaiban tartott Cop28-as éghajlatváltozási csúcstalálkozóján jutottak.

A több mint 120 tudósból álló nemzetközi kutatócsoport úgy véli, hogy ha a világ továbbra is ilyen ütemben bocsátana ki CO2-t, akkor az elkövetkező hét évben ötven százalék az esélye annak, hogy átlépjük az 1,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedést. Így a tudósok becslése szerint 15 év alatt az 1,7 Celsius-fokos emelkedés is lehetséges.

A kutatók a konferencián nagy regionális különbségekről is beszámoltak a kibocsátások tekintetében. A fosszilis tüzelőanyagok kibocsátása idén Indiában és Kínában növekedett, míg az USA-ban és az EU-ban, a két legnagyobb szennyezőben csökkent. A világ többi részének átlagos kibocsátása szintén enyhén csökkent.

Az erdőirtásból és más földhasználati változásokból származó kibocsátások az előrejelzések szerint szintén némileg csökkentek, bár nem annyira, hogy a faültetés ezt ellensúlyozni tudná – állapították meg a kutatók.

Pierre Friedlingstein, az Exeteri Egyetem Globális Rendszerek Intézetének éghajlatkutatója és a tanulmány egyik vezető szerzője elmondta: „Az éghajlatváltozás hatásai mindenütt nyilvánvalóak körülöttünk, de a fosszilis tüzelőanyagokból származó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló intézkedések továbbra is fájdalmasan lassúak. Most már elkerülhetetlennek tűnik, hogy túllépjük a párizsi megállapodásban kitűzött 1,5 Celsius-fokos célt.

Corinne Le Quéré, a Kelet-Angliai Egyetem Környezettudományi Karának kutatóprofesszora az eseményen elmondta: „Minden országnak a jelenleginél gyorsabban kell dekarbonizálnia gazdaságát, hogy elkerülje az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásait”.

Nyitókép: unsplash.com

About The Author