Védett állatok pusztultak el természetkárosítás miatt a Tarna-patakban

A Füzesabonyi Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy szabálytalan és engedély nélküli öntözéssel védett állatfajok tömegeit pusztították el.

A Füzesabony közelében üzemel egy szőlőoltvány iskola, ahol az egyik vádlott telephelyvezetőként, társa szőlőtermesztő segédmunkásként dolgozott. A területen lévő 400.000 darab szőlőoltvány öntözése régóta a Tarna-patakból történt, az erre vonatkozó engedély az öntözés módját és az öntözési tilalmakat is meghatározta. A jogosultság 2019. október 31-én lejárt, így ettől kezdve engedély nélkül történt az oltványok öntözése – tudtuk meg a Heves Vármegyei Főügyészség sajtóközleményáből.

Mint az irat folytatja: a vádlottak 2022 júliusában az így kialakított gátrendszer elé és mögé elhelyezett két darab, nagy teljesítményű szivattyú segítségével locsolták a szőlőoltványokat. A szivattyúk működtetése azonnali, teljes vízhiányt okozott, továbbá a szűrő nélküli szivattyúk elé épített duzzasztórendszerrel a folyóvizet megállítva a vízhozam 100%-át és azzal együtt a patakban élő állatokat is kiemelték. Az elgátolás és vízkivétel időpontjában a Tarna vízfolyás vízhozama nem érte el az ökológiai vízmennyiséget.

A Tarna medrének elzárásával károsították a folyó érintett szakaszának élővilágát, és több védett egyed elpusztulását okozták. A vádiratában a járási ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

A terület ökológiai rehabilitációja 2022 szeptemberében, amint a folyószakasz megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez jutott, azonnal beindult.

About The Author