Világelső a Soproni Egyetem e-hulladék kezelési módszere

A világ legjobb gyakorlatait bemutató 54 egyetem közül első helyre rangsorolták a Soproni Egyetem e-hulladék gyűjtését és a hulladékkezelést bemutató pályázatát az UI GreenMetric versenyében – írta az egyetem közleményében.

A Soproni Egyetem arany fokozatú minősítéssel szerepelt az UI GreenMetric fenntarthatósági világrangsorban. Jelenleg a 3. legzöldebb hazai egyetemként tartják számon.

Az egyetemet a felelős fogyasztás, fenntartható ellátási láncok, a természetpozitív működés és a biodiverzitás-védelem ökológiai szemléletű megközelítése jellemzi – írják közleményükben. Ennek a tudatos attitűdnek egy újabb világszintű elismerése az UI GreenMetric által meghirdetett e-hulladék kampány első helyezésének elérése.

Tevékenységük annál is inkább nagyon fontos, hogy Európa első helyen áll az egy főre jutó e-hulladék keletkezésében, és a Waste Electrical and Electronic Equipment Forum nemzetközi nonprofit szervezet szerint:

„az Európai Unió egy-egy háztartásában átlagosan 74 elektronikai cikk található, ezek közül 17 hever használatlanul a fiókokban és a szekrényekben” (fejhallgatók, kábelek, merevlemez, okostelefon).

Az intézmény folyamatos szemléletformáló tevékenységgel, illetve kutatásokkal is támogatják ezen az innovatív területen a fejlődést, mindezt a hulladékhierarchia, a 3R (csökkentés, újrahasználat, újrahasznosítás), és a körkörös gazdasági modell elveit figyelembe véve. Az egyetem polgársága körében attitűd vizsgálatokat végeznek, annak érdekében, hogy az elvárásoknak még hatékonyabban tudjanak megfelelni – közölték.
    A Soproni Egyetem számára kiemelten fontos, hogy az e-hulladékokra inkább úgy tekintsünk, mint értékes másodnyersanyagokra, ezért azok szelektív gyűjtése elsődleges – hangsúlyozták.
    Az intézmény „felelős és elkötelezett” az e-hulladék keletkezés megelőzése és a keletkezett e-hulladékok elkülönített gyűjtése terén: a szakszerű szállítást, ártalmatlanítást csak engedéllyel rendelkező hulladékkezelővel végeztetik – olvasható az intézmény MIT által publikált közleményében.

About The Author