Nemzetközileg is egyedülálló fenntarthatósági kísérleti program indult egy magyar óvodában

Nemzetközi szinten is egyedülálló kísérleti oktatási program indult el júliusban egy gárdonyi óvodában, a Virtuális Erőmű Program szakemberei által kidolgozott projekt során tizenöt éven át vizsgálják, hogyan épül be a gyerekek mindennapjaiba a fenntarthatóság.

A projekt során egyfelől élményekre és aktív részvételre épülő módszerekkel ismertetik meg a fenntarthatóság és a környezettudatosság alapjaival a gyermekeket.

Ugyanakkor nagyon lényeges szempont, hogy a szakemberek tizenöt éven keresztül elemezik és korosztályokon átívelően, folyamatosan vissza is mérik, miként épülnek be a gyerekek mindennapi tevékenységébe, attitüdjébe a tanultak.

A gyerekek nem kötelező tananyagként foglalkoznak a környezettudatosság és a fenntarthatóság témájával, hanem óvodáskorban például mesékbe ágyazva, sorversenyeken, bábjátékon vagy éppen színezős feladatokban találkoznak a hulladékkezelés, az ivóvízmegőrzés vagy az erőforrásokkal való takarékoskodás témakörével.

Nem elvont fogalmak és a lexikális tudás átadása a cél, hanem a játékokon keresztüli bevonás: a hulladékkezeléssel és szemeteléssel kapcsolatos óvodai mesék például egy képzeletbeli erdőben játszódnak, ahol a gyermekeket állatok kalauzolják, és tanítják meg szelektív hulladékgyűjtés vagy éppen a hulladék újrahasznosítás fontosságára.

A Gárdonyi Óvoda Dinnyési Tagóvodájában elindult kísérleti projekt első mérési eredményei ősszel elkészülnek – és azoktól is függően -, a programot már akár már az idén kiterjeszthetik a térségi szintre.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által is támogatott oktatási keretprogram egységes és egymásra épülő, tanrendbe illeszthető modulokból áll, és egészen az óvodától a középiskolás korig vezeti be a gyermekeket a fenntarthatóság egyre összetettebb témaköreibe.

A már tíz éve működő Virtuális Erőmű Program Kelet-Közép Európa legnagyobb zöldenergetikai programja. Mintegy 10 ezer vállalat, 350 ezer diák és több száz önkormányzat, intézmény, valamint lakossági partner vett részt eddig a programban fenntarthatósági projektjeivel – közli az MTI.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?