Hamarosan kezdődik a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Gödöllőn

A pandémia miatt tavasszal elmaradt Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált szeptember 11-13. között rendezik meg a Gödöllői Királyi Kastélyban. Lesz idén is természetfilm fesztivál, Trash Art és a Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvénye is csatlakozik az eseményhez, ahol az ‘Őrség’ lesz a kiemelt téma.

  

Számos egyedi program várja a természetjárókat, a családokat, a filmeseket, a művészetkedvelőket az idei Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon (korábbi nevén Nemzetközi Természetfilm Fesztivál). Az eseményhez ezúttal a Nemzeti Parkok Hete is csatlakozik. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a programsorozat sajtótájékoztatóján tegnap elmondta, hogy „az ország harmada természetközeli állapotú, kilenc százaléka védett, huszonegy százaléka Natura 2000 oltalom alá tartozik. Más országok Európában nem rendelkeznek ilyen értékkel, és társadalmi igény a védett területek bemutatása – amit a fesztivál is szolgál.” 

Idén az Őrség szerelmeseinek külön is kedveznek, ugyanis a szokásos kiemelt téma idén a tájegység kultúráját, mesterségeit és hagyományait öleli fel. Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai kiállítanak például egy komplett őrségi parasztházbelsőt, illetve kifejezetten őrségi szokásokat, ételeket, tárgyakat mutatnak be az egy hét alatt a szakemberek.

Az államtitkár a Nemzeti Parki Termékekről is beszélt: a 10 nemzeti park területén a termelők csak korlátozásokkal tevékenykedhetnek, hiszen védett helyeken élnek. Hogy kompenzálják őket, létrehozták a Nemzeti Parki Termék védjegyet 10 éve, aminek komoly feltételrendszere van: például ilyen, hogy kizárólag  a természetvédelmi oltalom alatt álló,  helyi munkaerővel, elsősorban helyi nyersanyagokból termelt árukra  vonatkozik, melyeket a természet védelmével összhangban állítanak elő. A védjegyet 1-5 évre nyerheti el egy termelő, ugyanis rendszeresen ellenőrzik az árukat, ez biztosítja a folyamatos minőséget. Egyébként 200 termelő 1000 terméke került a vásárlókhoz az elmúlt évtizedben.

A fesztivál középpontjában továbbra is a természetfilmek állnak. Ennek kapcsán Krakkó Ákos, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kommunikációs vezetője elmondta, hogy az ember életében a jó természetfilmek (főleg az első természetfilm-élmények) igazodási pontot adhatnak a későbbiekben. Ezért különösen fontosak ezek a munkák, ráadásul a képeken keresztül a pusztítás sivárságára is felhívják a figyelmet.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány egy díjat is létrehozott, amit a szakmai grémium ítél majd oda a kiválasztott film készítőinek.

Székelyhidi Tamás, a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál főszervezője arról beszélt, hogy a természetfilm fesztiválon 5 éve minden évben jelen van Sir David Attenborough egy-egy munkájával, ami jelzi a minőséget. Idén egyébként a tudós életművének bemutatása is fókuszba kerül.  Azt is elmondta, hogy a világon valamennyi nagy stúdió, a BBC-től a National Geographic-ig elhozza hozzájuk a legújabb produkcióit, tehát ma már minőséget jelent a részvétel. 114 ország 2200 nevezése érkezett idén, 6 helyszínen 80 filmet – 90 százalékuk premier – nézhetnek meg az érdeklődők.

Az idei téma az ’ember – és az ember viszonya a természethez’. Székelyhidi szerint nagyon fontos, hogy megérkeztek a fesztiválra azok a mozik, melyeknek trendje már látható volt: „Ezek a munkák nem az arcunkba tolják direkt módon a problémát, nem vádaskodnak, hanem pozitív példákkal élnek. És ez a lényeg.”  Arra is emlékeztetett, hogy tavaly 40 ezren látogattak el a programokra. Idén kevesebb vendég lesz a járványhelyzet miatt, de a programokat az előírásoknak megfelelően tartják (például a kastély termeiben 1.5 méteres távolság betartásával).

Galisz Tamás, az IVON Kft. vezető tanácsadója a Nemzeti Parki Termékekről készült könyvükről beszélt, mely a régiókban élő termelőkről és termékeikről mutat egy nagyon sajátos képet. A lekvárfőzésbe, sajtkészítésbe, a készítők mindennapjaiba, akár tájjellegű munkák folyamataiba is betekinthetünk 400 oldalon és 700 fotón keresztül Osvárt Sarolta és Darabos György könyvében.

És hogy milyen programokra számíts még:

Gödöllő főterén szeptember 4-től is tartanak vetítéseket. A Varázslatos Magyarország és az Ember és Természet című fotókiállítások pedig szeptember 20-ig lesznek láthatók. A gyerekeket játszóház és az Alma együttes koncertje is szórakoztatja. Art mozikban és a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban pedig az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok várják a látogatókat.

Lépj a természetbe címmel hétrészes ismeretterjesztő sorozat indul a fesztivállal egyidőben a városi és regionális tévécsatornák bevonásával. A gödöllői arborétumban organikus szoborpark épül, a fesztivál ideje alatt négy szobor készül el, így egy új helyszín és állandó kiállítási tér jön létre.

A teljes program itt olvasható.

Nyitókép: godollofimfest.com

About The Author

Vélemény, hozzászólás?